Πρόταση για τον "συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης" στον Δήμο Αθηναίων

Ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης είναι ένα μονοπρόσωπο όργανο, το οποίο σύμφωνα με το άρθρο 77 παρ. 3  του Καλλικράτη υποστηρίζεται διοικητικά από υπαλλήλους του  Δήμου.  Θα πρέπει δηλαδή να δημιουργηθεί ένα γραφείο, το οποίο θα λειτουργεί σε επίπεδο διεύθυνσης, με προϊστάμενο τον συμπαραστάτη, στο οποίο θα τοποθετηθούν τα πρόσωπα που θα παράσχουν την σχετική διοικητική υποστήριξη.

 

Στην αρχική μας πρόταση υποστηρίξαμε την επιβοήθηση του συμπαραστάτη από “ειδικούς συμπαραστάτες” με θεματικό αντικείμενο. Η πρόταση χαιρετίστηκε και αντιγράφηκε κι από άλλους υποψήφιους συμπαραστάτες. Ωστόσο, επισημαίνουμε ότι, στην πράξη, δεν εφαρμόστηκε και συνεπώς η πρότασή μας πρέπει να αναδιατυπωθεί σε αυτό το σημείο. 

 

Είναι δεδομένο ότι ο συμπαραστάτης χρειάζεται διοικητική υποστήριξη από υπαλλήλους του δήμου. Λαμβανομένων υπόψη των στατιστικών από εκθέσεις κακοδιοίκησης, η υποστήριξη αυτή θα πρέπει να προέρχεται από έμπειρους  υπαλλήλους των διευθύνσεων που ασχολούνται με τομείς οι οποίοι παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα “κρούσματα” κακοδιοίκησης. Ταυτόχρονα, για να διασφαλιστεί και η ανεξαρτησία του γραφείου του συμπαραστάτη, θα πρέπει οι εν λόγω υπάλληλοι να παρέχουν υποστήριξη όχι “εκ περιτροπής” ή περιστασιακά, αλλά με μετακίνησή τους στο γραφείο του συμπαραστάτη.

 

Δεδομένων των συχνότερα καταγεγραμμένων προβλημάτων, υπάλληλοι που θα πρέπει να παρέχουν την υποστήριξή τους στον συμπαραστάτη  πρέπει να προέρχονται από τις διευθύνσεις αστικής κατάστασης, δημοτικής αστυνομίας, κοιμητηρίων, κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας, παιδείας & δια βίου μάθησης, σχεδίου πόλεως και πολεοδομίας.

 

Πέρα από αυτά τα πρόσωπα ειδικευμένου προσωπικού, εκτιμάται ότι η διοικητική υποστήριξη που θα πρέπει να παρασχεθεί από τον Δήμο Αθηναίων στον συμπεραστάτη, περιλαμβάνει και την συνδρομή άλλων τριών προσώπων διοικητικού προσωπικού:

 

(1) ένα πρόσωπο για το τηλεφωνικό κέντρο και την παρακολούθηση της διαδικτυακής επικοινωνίας των ενδιαφερομένων με τον συμπαραστάτη

 

(2) ένα πρόσωπο για την γραμματειακή υποστήριξη,  την τήρηση του πρωτοκόλλου και του αρχείου

 

(3) ένας κλητήρας.

 

Για την αποτελεσματική συλλογή των τηλεφωνικών παραπόνων, αλλά και των τηλεφωνικών παρεμβάσεων του συμπαραστάτη, σκόπιμος κρίνεται ο συντονισμός του γραφείου του συμπαραστάτη με τη “Γραμμή του Δημότη” (1595).

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: